Evde Bakım Yardımı

engelli evde bakım

Engelli evde bakım yardımı, engelli bireylerin toplumsal yaşamın tüm alanlarına katılımlarının sağlanması ile içinde yaşadıkları sosyal ve fiziksel çevreden koparılmadan bakım ihtiyaçlarının ailelerinin yanında karşılanması amacıyla yürütülen bir destektir. Bu yardım, engelli bireylerin sağlık, bakım ve yaşam kalitesini artırmak amacıyla sunulur. Bu amaçla Engelli bireylerin bakımına katkıda bulunmak üzere, ailelere düzenli olarak mali destek sağlanır. Bu destek, bireylerin bakım ve ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı olur. Bu destek Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı sosyal hizmet merkezleri tarafından sunulur.

Evde Bakım Yardımının Başvuru Şartları Nelerdir?

Engelli evde bakım yardımı alabilmek için belirli şartların sağlanması gerekir:

  • Engellilik Durumu: Bireyin engelli olduğuna dair tam teşekkülü bir devlet hastanesinden alınmış engelli sağlık kurulu raporuna sahip olması gerekir. Bu rapor, yetişkinler için “Tam Bağımlı”, çocuklar (ÇÖZGER) için ise Özel Koşul Gereksinimi vardır (ÖKGV), Belirgin düzeyde özel gereksinim vardır (BÖGV), Çok ileri düzeyde özel gereksinimi vardır ibareli olması gerekmektedir.
  • Mali Durum: Yardım için başvuruda bulunan ailenin mali durumunun belirli kriterler içinde olması gerekir. Evde bakım gelirinden faydalanmak için gelir kriteri asgari ücretin 2/3’üdür. Bu tutar her sene asgari ücrete göre hesaplanır. Hane geliri hesaplanırken hanedeki tüm gelirler hesap edilerek hanedeki kişi sayısına bölünür.
  • Bakım İhtiyacı: Günlük hayatın alışılmış, tekrar eden gereklerini önemli ölçüde yerine getirememesi nedeniyle hayatını başkasının yardımı ve bakımı olmadan devam ettiremeyeceğinin bakım raporuyla tespit edilmesi gerekir.

Evde Bakım Yardımı Başvuru Süreci

  1. Gerekli Belgeler: Başvuruda bulunmak isteyen kişilerin, engelli sağlık kurulu raporu, engellinin 2 adet vesikalık fotoğrafı, gelir durumu belgesi, kimlik fotokopisi ve diğer gerekli belgeleri hazırlaması gerekmektedir.
  2. Başvuru Yapılması: Başvuru, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı il müdürlüklerine veya sosyal hizmet merkezlerine yapılır. Ayrıca E-Devlet üzerinden evde bakım yardımı başvurusu yapmak için tıklayınız.
  3. Değerlendirme ve Onay: Başvurular, ilgili kurumlar tarafından değerlendirilir. Değerlendirme sonucunda, yardımdan yararlanma uygunluğu belirlenir ve onaylanan başvurulara mali destek sağlanır.

Kimler Bakıcı Olabilir?

Engelli bireyin bakımını sağlayan 18 yaşını doldurmuş akrabası* veya vasisi bakıcı olabilir.

* Akraba: Üveyler dahil olmak üzere engelli bireyin eşi, çocukları ile çocuklarının eşleri. Ana ve babası ile bunların ana ve babası, torunları ile torunlarının eşleri, torun çocukları. Kardeşleri ile kardeşlerinin eşleri, kardeşlerinin çocukları ile kardeş çocuklarının eşleri, kardeş torunları. Eşinin ana ve babası, eşinin kardeşleri, eşinin kardeşlerinin eşleri ile çocukları. Amcaları ve amcalarının eşleri, amca çocukları ile bunların eşleri. Halaları ile halalarının eşleri, hala çocukları ile bunların eşleri. Dayıları ve dayılarının eşleri, dayı çocukları ile bunların eşleri. Teyzeleri ve teyzelerinin eşleri, teyze çocukları ile bunların eşlerinden her biri.

Gelir Kriteri Nasıl Hesaplanır?

Hanede ikamet eden tüm bireylerin her türlü gelir toplamı esas alınmalıdır. Hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir , asgari ücret net tutarının 2/3’ünden az olmalıdır. Gelir hesaplanırken haneye giren tüm maaşlar dikkate alınır. Kira geliri, araç rayiç bedelleri ve konut rayiç bedelleri de hesaplamaya dahil edilmelidir. Tarım gelirleri ve nafaka gibi diğer gelirler de göz önünde bulundurulur.

Evde Bakım Yardımı Hangi Durumlarda Sonlandırılır?

a) Engelli bireyin veya bakım verenin vefatı halinde, vefat tarihinde.
b) Bakım verenin değişikliği veya feragati halinde, dilekçenin verildiği tarihte.
c) Her ne ad altında olursa olsun her türlü gelir toplamı esas alınmak suretiyle, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı, asgari ücretin aylık net tutarının 2/3 ünden fazla olması halinde, gelir değişikliğinin gerçekleştiği tarihte.
ç) Engelli bireyin özel bakım merkezi veya bakım ve rehabilitasyon merkezine sürekli olarak yerleştirilmesi durumunda kuruluşa yerleştiği tarihten bir gün önce.
d) Evde bakım yardımından faydalanmakta iken engelli bireyin veya bakıcının tutuklu veya hükümlü olarak ceza infaz kurumlarında kaldığının tespit edilmesi halinde, ceza infaz kurumlarına girildiği tarihte.
e) Bakım verenin, yükümlülüğünü yerine getirmediğinin tespit edildiği tarihte.
f) Bakım verenin bakıma ihtiyacı olan engelli birey ile bakım raporunda belirtilmesine rağmen, fiilen aynı hanede ikamet etmediğinin tespit edilmesi halinde, tespit tarihinde hizmet sonlandırılır.

2024 Yılı Evde Bakım Ücreti Ne Kadardır?

2024 yılı Ocak – Temmuz arası 7608,77 TL, Ağustos – Aralık arası 9077,96 TL’dir.

Sık sorulan sorular

Bir bakım veren; bakıma ihtiyacı olan engelli bireylerin kardeş olması halinde herhangi bir sayı sınırlaması olmaksızın, bakıma ihtiyacı olan engelli bireylerin kardeş olmaması durumlarında ise en fazla iki engelli bireye bakım hizmeti verebilir. Bakıma ihtiyacı olan ve kardeş olmayan ikiden fazla her engelli birey için akraba tanımında yer alan başka bir kişi bakım verir.

Başvuru, dosyadaki belgeler, hane ziyareti ve çevre araştırmasıyla değerlendirilir. Heyet, engelli bireyi ve ailesini ziyaret ederek, beyanlar, belgeler ve Bakanlık bilgi sisteminden alınan bilgiler doğrultusunda bakım raporu hazırlar. Bakım raporunda engellinin genel durumuna ve hanenin gelir durumuna yer verilir.

Engelli evde bakım yardımından faydalanan engelliler için yılda en az bir kere olmak üzere kontrol ve rehberlik yapılır.

Engelli evde bakım ödemesi alan çocuklara aynı anda süreli ekonomik destek ödemesi yapılmaz. Ancak, aynı ailede başka bir bireyin engelli evde bakım hizmetinden yararlanması, ekonomik destek almaya engel teşkil etmez. Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) için ailenin gelir durumu ve muhtaçlık kriterleri değerlendirilir.

Evde bakım yardımının herhangi bir süresi yoktur. Engelli sağlık kurulu raporunun devam ettiği ve gelir şartının sağlandığı sürece yardım devam eder. Ayrıca yukarıda yazılan sonlandırılması gereken durumların olmaması gerekmektedir.

Evde bakım yardımı il dışı adres değişikliklerinde değişiklik tarihi itibarıyla durdurulur. Kişinin nakil talebinde bulunması halinde dosya Bakanlık bilgi sistemi üzerinden il müdürlüğüne gönderilir. Yeni ikamette yapılan inceleme sonucunda hizmetten yararlanma koşullarının devam ettiğinin tespiti halinde yardım tekrar başlatılır. Kişinin 90 gün içerisinde yeni adresine nakil için talepte bulunmaması halinde hizmet sonlandırılır.

Sosyal Hizmetler Kanunu uyarınca, korunmaya ve yardıma ihtiyacı olan kişilere yapılan ödemeler başkasına devredilemez. Ayrıca bu ödemeler temlik edilemez veya haciz edilemez. Bankalar bu tür işlemler yaptığında, ilgili kuruma resmi yazı yazarak haciz işleminin iptali için başvurulmalıdır.

Engelli evde bakım yardımı ödemeleri her ayın 13-15’i arası hesaplara yatırılmaktadır.

Evde bakım yardımı alan engelli birey, bakım veren veya vasi, yardımın kesilmesini gerektiren durumları 1 ay içinde il müdürlüğü veya sosyal hizmet merkezi müdürlüğüne bildirmek zorundadır. Gerçek dışı bilgi veya belgelerle yapılan yersiz ödemeler, yasal faizi ile birlikte tahsil edilir. Ayrıca, gerçeğe uygun olmayan belgeleri düzenleyen ve kullananlar hakkında suç duyurusunda bulunulur.